20 June 2017

DVM UPM graduate

Allah, Allah, Allah

Alhamdulillah 'ala kulli hal.

Salam alayk semua!
Today was a memorable one, as it was the day of result announcement for my Comprehensive Examination !
Ya Allah, I couldn't ask for more, I did it! Yes, biiznillah, I did it. I completed my degree journey successfully. Well, not saying it was the flying colour result, but I pass !

For medical students, passing exams were heaven. Right?
Not excluding us, veterinary students!

Today, 19/6/2017 marked another beautiful day for me. I am officially Dr Safwah Nabihah. Alolo comey.

My prayers go to my friends and I, for us to wisely use our knowledge for ummah and being the little caliph for ourselves dunya and akhirah. May the force and faith always being with us, performing to the optimum level to support the industry, and always have the strength to do good and fight for the truth, working in integrity and love our patients and teach the public to love the babies as much as you love them.

To my friends, congratulations!

I know, people out there, especially, the working adults will say "It's a lot more to be explore after this..." Yes, I agree.
I am going to few interviews, pray for me!!

I cannot list down my hurdles I went through these five years, but what I can say is, as long as there is always will, there is a way for success. InsyaAllah.
To the new intakes, welcome to our world, our sanctuary. It is full with love and happiness, chill and challenges, adventures and in the same time, full of surprise!
#DVM2017

11 February 2017

You're So Fine by Yuna and Guba

It has been few years, but I am still loving this song !
Can I put a smile on your face?

It feels like December
The birds flew across my bedroom window
And the spiral staircase
That we used to hang around 'til 3 in the afternoon

I remember that day
The purple hoodie that you're wearing
And the smile up on your face
Your hair was flowing in the air
As you were sitting by my side
You moved me with your tides

You're so fine
And I wouldn't do anything 
To deny you
And I would die for
You..

Oh baby don't despair 
You're not alone I'm always there
I wish I was the one who's scared
Of the sickness that you bear
For as long as I could stay
I'll be happy just to see you smile for another day

But you're gone now 
Oh so far gone now
Where the trees are green and cloudy grounds it seems
But my time will come 
Oh so let it come
Where we'll meet again 
Until the end of time


You're So Fine

23 January 2017

Lelaki Teragung by Dayang Nurfaizah

Hello love! 
Baru habis tengok #AJL31 !! Through live streaming,  hahaha gigih tak gigih. 

AJL ni antara medium untuk tgk live performance yang menarik,  boleh mengeratkan hubungan sbb akan mesti tengok sesama kat tv dan boleh jadi juri tak berbayar!

And this year,  #LelakiTeragung menang juara lagu.  Tahniah Dayang!  (bajet dayang baca pulek)
Pada aku lagu ni di samping kekuatan vokal Dayang, dia punya strength pada lyrics. Dan arrangement muzik.  Pendek kata semualah.  Lyrics dia bagi orang biasa pun dah memukau,  kalau bagi orang yang ada meletakkan seseorang sebagai lelaki teragung beliau,  pehh lagilah, the feels memang menusuk.  I like part 'Kaulah.... Kekasih di dunia,  dan di syurga'. Arrangement muzik pula kena dengan lirik.  Lagi-lagi dengan suara Dayang,  dan series #7harimencintaiku.  Aku tak tengok sangat drama tu sbb episodes dia banyak juga,  dan Mia... Aku tak suka watak Mia. ( then tahniah untuk si cantik manis Siti Saleha,  kira dia dah berjaya 200% menjadi Mia)   cuma bimbang kalau kalau ada Mia di dunia nyata,  tak mungkin ada Khuzairi kedua. Dan lukisan kehidupan orang takkan sama. Mungkin Mia di dunia nyata (kalau ada) takkan sebahagia Mia #7HM. Atau jika ada Khuzairi kedua, mungkin pasangannya bukanlah Mia. Takut menjadi Mia. 

Mendengar #LelakiTeragung yang boleh membuai kita semua, the feels from Dayang,  created goosebumps all the way.  Memang meremang. For now, I wish I can dedicate the song to my dad!  My 23 nearly 24 years living,  he has been so supportive, so loving and very responsible towards me. 
.

And me,  as a girl,  wishing:Kalau satu hari ada seorang lelaki yang akan menjadi pembimbing aku,  biarlah dia kekasih di dunia dan di syurga. 

Dan dia juga seorang lelaki teragung. Mampu menyayangi my mom and my dad as how he loves his parents.
.
Love.

31 December 2016

Selamat Tahun Baru !!

Apa kenangan terindah anda pada 2016?
Aku?
Banyak..... Tapi tak semua indah.

Namun yang tak berapa indah tu wajar dijadikan pengajaran.

Selamat menyambut kedatangan 2017. Semoga kalian sentiasa dalam rahmat Tuhan, sentiasa bersabar menempuh dugaan dan dikurniakan kekuatan super sayaa dalam menakluki dunia dan akhirat. 

May this coming 2017 showered with bless and bliss. Love. 

During vetchecking for Pertandingan Kucing Cantik kategori bulu panjang anyaawww

22 December 2016

Save The Best For The Right One

I am one of Neelofa's fan ! Dahlah cantik, cantik, cantik pulak tu.. aku jatuh cinta banyak kali, pandai dah tu, and good with words. 
Tapi sememangnya , artis, actors and actresses, singers dan semua penyeri inductri hiburan mesti pandai bercakap. Sedang dia nak join industri je pun dah menunjukkan dorang ni extrovert..... introvet banyak tak jadik pelakon, mostly orang belakang tabir atau pelukis !

Well, baru-baru ni heboh cakap tentang kisah cinta #Neelofa dan #FattahAmin. Sampai dengan aku aku sekali follow Fattah sebab dia dah tak macam pelakon yang aku tahu pasal dia dulu.... Aku tak minat pun Neelofa berlakon hahaha. Kan aku kata sebab dia cantik, dan pandai. And she is one of successful businesswoman exists in Malaysia. Berbalik soal cinta dorang... so banyaklah fans fans angau buat account IG atas nama #LoFattah, aku pun makin syoklah, eee... berchenta bebetul, drama sangat uolls. 

Namun, baru-baru ni dah banyak cerita tak best pasal dorang...
What I can say.... jadikan apa yang berlaku di sekeliling kita sebagai pengajaran.

Lofa adalah seorang public figure yang ada followers IG sampai berjuta-juta. Apa yang dia share, semua orang akan save kan dan reupload untuk 'kenangan'. Apa inspiring posts of hers, sangat memberi impak kepada orang lain. She's good with words, I said. Selepas drama #SHMP juga dia banyak share dengan fans pasal dia, pasal Fattah..... sometimes, I think.... macam overboard. Macam hmm ni buat-buat macam ni, mesti ada hati nak ending up things dengan perkahwinan... Well kita boleh baca body language orang kan? Benda bukan norm, kita tak buat dengan orang sembarangan. Unless, kita rasa hmmm hmmm u got what I meant? 

So pengajaran kita kat sini.....
-Don't simply berikan hati, sentuhan, tubuh, jiwa dan rasa kita pada orang yang masih tak layak. Kita akan rugi, kita akan sedih dan kita akan meroyan juga. Macam aku, aku cepat meroyan. T..T
-Jangan cepat mencanang sesuatu yang tiada pasti. Saya sedih juga pasal ni
-Jangan lupa untuk :
😉 Sentiasa berdoa, dan berusaha menjadi lebih baik
😉 Doakan kebahagiaan dunia dan akhirat untuk kita, utk dia, dan untuk semua 
😉 Sayangi diri, keluarga kita.... dan letakkan sayang kita hanya pada yang berhak


I can unserstand Lofa.... Hahaha. berdekah diri sendiri kau samakan diri kau dengan Neelofa. Nilopah ye lah. 
Berdiri di tempat perempuan yang sentiasa berdepan dengan perhubungan yang complicated and undecided, sangat menyeksakan... Bercerita pada orang lain, ibarat kau mencanang cerita, padahal kau perlukan orang lain untuk membuat keputusan dan meminta pandangan. Tak bercerita pada orang dan kau buat keputusan sendiri akan buat kau murung bila tersalah langkah. Berdekah sekali lagi.

Apa-apa pun, aku berpegang dengan #DoaYangBaikBaik bukan hanya untuk my dearest Neelofa dan wanita-wanita cantik lain yang aku follow. Hahaha, tapi juga untuk diri ini. 
#Sapekatatakartistakdehubungancomplicated ? 

Good luck to all girls out there, #SaveTheBestForTheRightOne
I accidentally watched #MehSandarPadaAku and this quote is from SyedNadzhan.... Another catchy drama I am so into...... 

:) Adios 

06 November 2016

Suri Hati Mr. Pilot dari kacamata bukan surihati dan bukan pilot

Hello bro !
Salam alayk. Dah makan? Wuuhhuu... Tengah buat apa tu?

Okay, nak tanya... Siapa peminat drama melayu?? Angkat tangan ! Ok. Mungkin ada yang angkat. Since aku pun antara penggemar drama *ehhemm* so, aku pun actually tengah angkat tangan.

Sebahagian dari kita, mesti ada yg menonton #SuriHatiMrPilot kan? Ha, jangan tipu... sebab kalau korang tak tengok, mana datang rating 5 juta penonton tu??!!
Yes, mereka mencatat rating tertinggi drama melayu sebanyak 5 juta penonton. Banyak tu...

Sebagai seorang penonton yang dikira terer jugak bab nak nilai2 orang ni ahaha bongkaknya engkau, aku juga bersetuju dengan lagi ~5 juta org tu.
Makin tua ni dah jadi akak-akak tak dan dah nak tengok drama... melainkannnn melainnkaann ianya memang sgt catchy dan menarik.
Drama last aku tengok bebetul, ialah : Alif Imani (yang ni aku takmoh terlepas episod pun hewhew)
Yang lain haram lah aku nak follow. Penat tengok drama orang drama kehidupan sendiri pun dah banyak konflik.

Ok. Back to #SHMP
1. Drama ni adalah antara drama melayu yang pace dia laju takde lagging dan tak meleret I can say. Sebab tak terlalu lamalah masa dorang happy pap pap pap dah konflik. Hence, dia cuma ada 16 episod sahaja. Cepat kan? Walau macam manapun, dalam 16 episod tu dah cukup, intro yang romantis, konflik, dan ending... ada happy, ada sedih ada geram adan marah, ada kecewa, ada bahagia... orang kata kalau benda ni adalah masakan, dah cukup rencah.

2. Para pelakon yang mampu grab attention penonton.
Ini adalah keypoint dalam drama. Pelakon kalau sedap mata memandang memang ada potensi nak naikkan rating drama. Ahhaha dah fitrah mestilah kita nak tengok benda cecantik je kan. Neelofa tu punya cun, feat Fattah yang boleh tahan kacak dan sasa puleekk tu, Menggeletis la para penonton hewhewhew. Nak jadi cerita, Fattah dan Lofa ni punyalah ramai peminat suka kat derang sampai ada yg doakan dorang bercinta dan kahwin in real life ! Ini lagi normal, bila pelakon tu ada chemistry yg kuat, dan maknanya they made Ejaz and Warda real !! Wuuuu tahniah!
Satu lagi point ialah relationship dan chemistry antara pelakon dan team produksi akan menghasilkan drama yang sangat dekat di hati penonton. We can feel that bro! Memang kitaorang dapat rasakan ini adalah antara team yang bagus.

3. Skrip yang real.
Even ada scene scene dalam drama ni yang macam pelik... dan tak make sense haha, but it's okay. Nama pun drama uolls, dramatik la sikeett. Tapi apa yang aku nampak, skrip dia best. Matang. dan realistik. Tak meleret dan straight serta mudah orang nak paham. Sesuai untuk entertainment. Walaupun pada aku drama ni sebenarnya berat, tapi dia nmpak santai sebab skrip dia real...U got what I meant?

4. Improvement pelakon. Yang ni best. I heard before yang Fattah Amin berlakon kayu... and tbh I don't like Neelofa berlakon k.(Walaupun macam mana cantik dia). Tapi still director amik dia berlakon and nahhhhh ! Fattah tak kayu dan Neelofa had played Warda so well. Dengan lakonan yang natural dan real. Kalau sape cakap Lofa gedik dan control cun, well hello... dia memang cun k buat apa pun cun....
And this drama adalah highlight untuk Lofa sebab lama sangat tak berlakon, so when she did good, hurrmm takleh nak kata apalah, mesti jadi satu platform untuk karrier dia berkembang lagi. Lagi semua orang suka, macam quality over quantity... Buat comeback yang gempak lah begitu.

5. Ok. Aku paham... sekarang they tried to be real. Macam ada scene dalam kokpit etc etc, it's a good try.... And I like that. Nampak lah drama kaya, sebab kalau miskin scene airport ada kat entrance jeee hewhewhew. And they wanted to play macam brilliant, boleh buat lagi cemtu tau semua pengarah. Penonton suka. Fefeling hollywood ngan korea.

6. Sampai sekarang ia memberi kesan. Memanglah baru je beberapa hari habis kan. Tapi sebagai penonton, kalau ada impak macam ni, memang drama ni adalah kejayaan yang besar.

Ok lah. mungkin itu sahaja. Dah kata kan aku bukan surihati dan bukan Pilot. Kalau tak byk lagi comments. Ahahaha.
Untuk rekod, sebagai orang yang pernah menyertai sesebuah produksi (tak kiralah kecik ke peringkat sekolah ke peringkat universiti ke negara ke) salah satu benda yang sangat2 diterapkan dalam team ialah trust dan kerjasama. Nak bina chemistry ni tak mudah, kena ada usaha untuk faham ahli2 team kau dan kena sama-sama sepakat. Once dah dapat chemistry tuu, ish nak buat kerja lain pun teringat-ingat.  DAN YANG PALING SUSAH NAK DIBUAT IALAH NAK MOVE ON DARI TEAM walaupun apa yang kita usahakan tu dah tamat. Macam dorang, aku paham wehh kenapa Fattah takleh move on, Neelofa tak leh move on. Berbulan buat kerja sama-sama. Aku yang sebulan lebih ni dulu pun susah move on. Hal-hal teamwork kalau dah lekat, susah nak tanggal. Ahahahaha. Tak salah nak terus jalinkan hubungan baik sesama untuk future, eh!

Kudos to #SHMP team. You guys did well untuk  bagi hiburan dan pengajaran untuk kitaorang semua.
Till next time. adios!

*nak stalk deme ni kau bukak je IG melambak fans gigih buat account, post buat video la bagai. :)


01 October 2016

A Final Year Student

Being in medical field is tough. And only those who gone through it will feel it.
I admit, Malaysia is few steps behind when compared to the world in veterinary medicine, hence, we were treated as not so important. BUT I KNOW WE ARE THAT IMPORTANT (and those who directly working with the otais of #VetMed know it)

It was so long since my last blogpost. Starting my final year with AVVC (Australian Accreditation thingy) was so tiring.

Now I am working out with few things :
1. My Clinical Conference presentation for both small animal and large animal- Diabetes Mellitus concurrent with cystitis in a Cat
2. My Final Year Project (impatiently telling you guys) - It will be Seroprevalence of Newcastle Disease Virus in Psittacine bird.
3. Struggling with rotation

4. Scheduling my timetable so I can attend your wedding. (Tell me earlier if you got one) TT

#tazabar