21 May 2012

Mybrainsc 20th May

assalamualaikum... peeps, here & there.. say Alhamdulillah fr every seconds you breath. hee..

ni cerita pasal 20th may dulu, waktu aku sekali lagi menjejak PICC setelah last time waktu form 4 beta mencemar duli ke sana.


*flashback*
hari rabu, 16th may, i received a phone call dan masa tu tengah bersuka-suka tgk Endless Love yg sekarang aku rasa bosan gila + tade faedah. erk..

"awak dipilih untuk interview Mybrainsc" macam tula bunyi nye. Dah tak hengat laa. huu~

dan semalam 20th May, aku menapak semula ke PICC. masih tak berubah since 2009 dulu.(atau mungkin minor yg aku terlepas pandang?) There, I met Mira (xhousemate kat Palam), xgroupmates (Fina , Nana , Ana)
Fathin, Syabo, Syai, er..nampak Chip(salah eja ke?) dan ramai lagi budak2 Palam..termasuk kwn2 lecture hall.

Admin kata registration at 8. So, seawal 7 aku dah off dr Kajang. Sampai2..erkk..nak buang air BESAR plak...yuuu.. dan orang yg selalu guna toilet cangkung ni akan jadi jakun gilaa kalau kat situ cuma ada toilet duduk. Apa boleh buat...
guna fully sensor ala2 macam ni
Masa registered tu, ramai orang. Tapi kira2 macam seratus ++ applicants. Lepas registered, ada taklimat. And sesi Jejak Kasih pun bermula. Lamaaa nohh tak jumpa depa. Tiba2 rasa yang almost applicants adalah ex-asasian Palam. muahahaha (-..-)

Agak gelisah menunggu..turn 17 ingat bolehlah habis within lunch hour. berjuta kali aku dgn bergaya naik turun escalator gaya org tak pernah jumpa escalator sensor cenggitu..err, memanglah, kat Palam tangga tak gerak.
Sumpah, nervous !
Orang lain dapat soalan :

  • What is force?
  • Siapa pemenang noble award?
  • Kenapa pilih course ni dan Uni ni?
Memang kecut kerdillah jawabnya. Dan my turn was at 3.30 pm. Almost seven hours of waiting. . . waaaa
before masuk bilik intebiu tu dok usha2 dulu sape musuh. heh. . . Sorang budak x-STF( Palam jugak) dan sorang lagi. . . a nice smart good looking guy. Dok usha2 la sijil2 dia dr jauh. UITM. Dean's Awards. ppppfftthh... ada guide dari parents lg. huh. pemerhatian Fina : kalau budak DIP mesti lg tua dr kita, tp ada parents- gelak dlm je kawan aku tu. cisss

By time baru tahu, memang dia budak smart actuarial science. Kira ala2..eh, tade contoh plak. lagi sorang tu perempuan la. eh, STF kott. 3 persons all together.

Pertama : Ada 2 interviewers. N I thought both of them are Proffesors
Firstly, they asked us to get an introduction of ourselves. The guy started at first (sepatutnya ikut turn, gua dulu) We talked in fully BM. hahaha, saje sebab prof tu pun rojak.
The second question was, There only 29% students who interested in this course. What would you do, as a mathematician??
ehh, ni pun we answered in BM as they asked in BM+english.
Next question, apa tindakan kita jika leturers, cikgu, atau tenaga2 pengajar hanya buat kerja hanya sekadar melepaskan batuk di tangga. 
**gaya prof tu macam nak suruh we'ol report kat Admin Uni.** kami baik la..nanti tak berkat tau.
lastly, we have to convince them on why should they choose us as the scholar. Lalala.. I talked in fully english at last. sebab applicant paling last, aku perasan,dia macam nak stress kan kita suruh cakap omputeh, tp since he asked in english, so, why not I give it a shot ! yedak?? 

alhamdulillah, when I finished talking, he said 'okay, well done' erk,kembang semangkuk.

all of it, bunch of gratitude, grateful & thankful to Allah for giving me another opportunity to be interviewed again.


***
OTW balik johor, ada byk accidents. Mungkin sebab hujan baru2 td. berderet-deret kereta kena hentam. Tak cukup dengan yang tu, seberang jalan 100m lps tu, berderet-deret kena hentam gak. astaghfirullah.
dan yg paling tak boleh lupa : tiba2 nmpak ada satu kereta menyasar masa jalan tegak. nak kata nak U turn, itu highway ! tiba2 dia hentam divider. tak stop kat situ, dia jalan balik. kira2 1m jarak dari CRV kami. Allah.tak boleh nak kata apa, kebetulan, ada satu lagi kereta yang kat sebelah. and, BOMM. dia hentam kerata tu. kira kalau ayah lambat atau cepat sikit mesti kena jugak. kalau drivers lain tengok mesti pelik, macam mana kerata Saga tu boleh melawan arus. 

kemalangan tu ada di mana-mana. Tinggal kita untuk jadi lebih berhati-hati dan berdoa.









4 comments:

Athirah said...

hai, thanks God i found your blog when im just google about mybrainsc interview. hee, nyway nice post. Thanks indirectly, you gimme some tips for my upcoming interview. Stay cute >.<

Anonymous said...

Assalamualaikum biasiswa nie khas untuk siapayang nak jadi lecturer je ke?jdik actuary bole? kan ade sorg yg amek course actuarial sc wk2 dip.. die mohon degree actuarial sc jugak ke?

nabihaharubiru said...

bkn lecturer je. sc stream ni luas.. yg actuarial sc tu applied math..

Anonymous said...

Saya nak tanye kalau dapat tawaran upu kene hntr surat tawaran ke KPT x?